:: Freestyle ::
~ Regler ~

Freestyle
Freestyle betyder ju, som ni säkert vet, ”fri stil” och det är just vad man får ha i denna hundsport. På vilket vis kommer jag till så småningom. Freestyle kan lättast förklaras som ”dans med hund” eller ”lydnad till musik” – jämför med kür-program i hästdressyren.

Sportens historik
Till Sverige kom sporten från USA och Kanada i slutet av 90-talet med hjälp av Marie Vogelkvist och Eva Bodfäldt som var till USA på klickerseminarium. På seminariet fick dom se en video där en förare tränat sin hund med hjälp av klicker till att utföra olika tricks. Sedan uppträdde dom till musik. Marie och Eva tyckte att det såg roligt ut och tog med en kopia av filmen som dom i Sverige gav till SHU (Svensk Hundungdom). SHU tyckte att det såg intressant ut och sökte efter medlemmar som ville vara med i en projektgrupp. I den gruppen kom bland andra Emma Willblad och Frida Binette att ingå och ganska snart kom de så långt att de kunde göra uppvisningar, bl.a. på HundXX. Uppvisningarna blev bejublade och projektgruppens medlemmar började lära ut sporten till intresserade i hela Sverige. Hela tiden har intresset för sporten ökat och nu har de första freestyleinstruktörerna utexaminerats. Från och med 2007 kommer man att kunna tävla officiellt i freestyle i Sverige. Huvudman för sporten är fortfarande SHU.

Vilka kan bli aktiva i freestyle?
Alla människor som är normalrörliga och som har en hund som gillar att samarbeta med sin förare! Som förare behöver man inte hjula omkring, slå kullerbyttor eller vara duktig på att dansa. Lite lagom taktkänsla så att man kan gå med hunden i takt till musiken brukar räcka. För att tävla måste föraren ha fyllt sju år och hunden ska ha uppnått 12 månaders ålder. Några övre åldersgränser finns inte. Träningen med hunden kan man påbörja redan då den är valp. Även oregistrerade hundar är välkomna på tävling. Någon särskild sorts hund behöver man inte ha, man anpassar bara sitt program och sin träning till sin hund och sig själv. Har men en S:t Bernhard till exempel, så kanske inte tricket då hunden ska ta ett hopp upp på förarens rygg är någon bra idé… J Det viktigaste för att ha möjlighet att träna in ett snyggt freestyleprogram är att förare och hund gillar att göra saker tillsammans.

Hur man börjar träna
Ett freestyleprogram består av tre olika delar; rörelser, musik och koreografi. Dessa tre delar sätter man ihop till ett program nästan precis hur man vill - därav sportens namn! Den del man bör börja med är rörelserna. Det är också den del som är viktigast och som tar längst tid i anspråk. Här är det träning, träning och åter träning som gäller. Man lär hunden flera olika rörelser (så många man orkar i stort sett), och dessa sätter man sedan ihop i kombinationer och så småningom till ett helt program. Ett freestyleprogram ska i nybörjarklassen vara 1-3 minuter långt.

I nybörjarklassen finns tre olika rörelser som är obligatoriska, dvs. dom skall ingå i programmet, så dom tre rörelserna kan man ju börja med. Dom tre är:
Snurr – Hunden snurrar 360 grader runt sig själv, antingen medurs eller moturs

Slalom – Hunden går slalom mellan förarens ben, minst fyra passager.
Kan utföras på olika sätt. ”Åtta” – Föraren står stilla och hunden går i en åtta runt förarens ben. ”Slalom” – Föraren rör sig framåt samtidigt som hunden går slalom framåt. ”Sla” - Föraren backar, men hunden går slalom framåt. ”Sack” – Både förare och hund backar.

Positionsarbete – Minst fem meter. Det finns flera olika positioner. De vanligaste är ”Fot” – Hunden följer sin förare på vänster sida (som på vanlig tävlingslydnad). ”Work” – fotgående fast på förarens högra sida. ”Front” – Hunden är framför sin förare och har huvudet riktat mot den, nos mot nos så att säga. ”Mellan” – hunden är mellan förarens ben när de tillsammans går framåt, bakåt eller åt sidorna

Förutom ovanstående så finns det hundratals olika tricks som man kan lära hunden. Det är bara den egna fantasin som sätter gränsen! Exempel på andra vanliga rörelser är:

Runt – Hunden cirkulerar runt föraren
Om – Hunden cirkulerar baklänges runt föraren
Bakåt – Hunden backar
Hopp – Över arm, ben eller föremål
Stegra – Hunden står på två ben
Buga – Hunden böjer framkroppen mot marken med raka bakben
Ducka – Hunden duckar med huvudet mot marken
Rulla – Hunden ligger ner och rullar runt
Krypa – Hunden kryper på marken
Kö – Hunden sätter upp framtassarna mot förarens kropp
Distansarbete – Hunden utför rörelse minst fyra meter ifrån föraren.

En viktig sak att tänka på i sin träning är att hela tiden vara positiv. Ett freestyleprogram ska spegla ekipagets samarbete och glädjefyllda relation, så då gäller det att man bygger upp denna glädjefyllda relation redan från början i sin träning! En annan viktig sak är att belöna så precist man kan vid inlärningen, en klicker kan underlätta mycket. Man bör också tänka på att inte träna för långa stunder eller på för många saker i taget, speciellt inte rörelser som liknar varandra.

Musik och koreografi
När du har lärt din hund (och dig själv) flera olika rörelser så kan du börja fundera på hur man skulle kunna sätta ihop dessa rörelser till kombinationer av rörelser. Prova att gå utan hund och bara tänk dig var du har hunden. Skulle man t.ex. kunna gå slalom och sen från det ta hunden framför sig och sen får den gå ”Om” tre varv och sen fotgående osv. osv. När du har kommit på lite olika kombinationer av rörelser så kan det vara läge att börja lyssna på musik!

Att tänka på vid val av musik:
Gillar jag själv den här musiken? Med tanke på att du ska lyssna på den mååånga gånger medan du och hunden repeterar ert program så är det en fördel om du inte blir kräkless på den efter en dag. Takten? Hur passar musikens takt min hunds takt? Prova att spela musiken och få hunden att gå i trav – passar det ihop taktmässigt? Be en kompis att titta. Hur snabbt går det? Hinner vi med att göra rörelserna i takt utan att stressa? Finns det olika stycken i musiken som går olika snabbt? Koreografin? Hur bör man vara klädd till musiken, har den ett starkt tema (tänk filmmusik) eller kan man vara neutralt klädd? Vill vi ha ett dramaprogram, eller bara dans och i vilken stil ska i så fall dansen vara? Tänk på att musiken skall vara max 3 minuter lång. När du har valt musik så har du kommit till en av de roligaste delarna, att sätta ihop ditt program! Sitt med papper och penna, klocka olika stycken i musiken och markera vilken sorts stycke det är, t.ex. refräng, vers, brygga. Då vet du hur lång tid du har på dig för dina rörelser under de olika styckena i musiken. Sen gäller det att välja ut passande rörelser till de olika delarna i programmet. Prova utan hund att göra alla rörelser du tänkt dig under ett visst stycke för att kontrollera att det passar in. När hela programmet är färdigt på papper och i ditt huvud, då är det dags att ta med hunden ut och testa. Lycka till!

På tävling
När man tävlar så gör man det på en plan som är cirka 20 x 20 meter och det bör man tänka på när man sätter ihop sitt program, då man bland annat får betyg på hur bra man utnyttjar planen. Man blir bedömd av 2-3 domare som har särskilda bedömningsprotokoll där de skriver ner de betyg de tycker att man ska ha på de olika bedömningspunkterna. Övriga bedömningspunkter är obligatoriska rörelser, svårighetsgrad, samarbete med hund, flyt i programmet, koreografi, anpassning till musiken, utstrålning och kostym.


Träna Freestyle?
Hitta din närmsta Brukshundsklubb här